Nézd meg az ország legnagyobb szarvasgombáját

Borászportál
2014. október 24., 18:08


A Magyar Mezőgazdasági Múzeumba került Magyarország legnagyobb szarvasgombája, a Jászságban talált 1,28 kilogrammos példányt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adta át a múzeumnak hétfőn.
Nézd meg az ország legnagyobb szarvasgombáját
 
A miniszter megjegyezte, hogy a magyar szarvasgomba sok országban keresett, a szarvasgombával fűszerezett élelmiszerek pedig prémiumtermékek.
Nézd meg az ország legnagyobb szarvasgombáját
A miniszter örömét fejezte ki, hogy a szóban forgó szarvasgombát - amelyet a szarvasgomba-termesztő és kereskedő Truffleminers Kft. ajánlott fel a minisztériumnak, az állam számára - bárki megtekintheti a múzeumban, mert szakértő módszerekkel sikerült konzerválni. (Az 1,28 kilogramm súlyú óriási szarvasgombát, amely - korábbi információ szerint - csak 20 grammal könnyebb a világbajnok fehér szarvasgombánál, a Truffleminers Kft. egyik munkatársa találta a jásziványi erdőben.)
 
Bagi István, a Truffleminers Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fűszerként használt szarvasgombából Magyarországon évente a becslések szerint mintegy 40-50 tonna kerül elő a földből. A szarvasgomba kilója nyáron - amikor viszonylag sok van belőle - 10 ezer forint körül mozog. Ősszel már drágább, akkor egy kiló már akár 50 ezer forint is lehet. Így a szarvasgomba értékesítéséből származó éves árbevétel 0,5-1,0 milliárd forint közötti lehet Magyarországon.
A magyarországi szarvasgomba-mennyiség 90,90 százalékát a Jászságban szedik. A magyar szarvasgomba mintegy 95 százalékát exportálják főként az uniós államokba, elsősorban Olaszországba, továbbfeldolgozásra. Az ügyvezető igazgató megjegyezte: Magyarországon már termesztik is a szarvasgombát, az ültetvények száma meghaladja a félszázat. Egy-egy ültetvény termőre fordulása 8-10 év. Egy hektár szarvasgomba telepítése 4-5 millió forint.
Winelovers borok az olvasás mellé