Megnőhet Brüsszelben a hazai borágazat lobbi-ereje

Borászportál
2014. szeptember 25., 10:32


A magyarországi borágazat lobbi-erejének növeléséről tárgyalt Budapesten az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésének francia elnöke.
Megnőhet Brüsszelben a hazai borágazat lobbi-ereje
 
Megnőhet Brüsszelben a hazai borágazat lobbi-ereje
Bár több magyarországi megye is tag az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésében (AREV), felmerült, hogy a magyar termelők befolyását jelentősen növelné, ha a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) is belépne a legnagyobb és legbefolyásosabb európai borász szakmai szervezetbe. AREV tagságával, a szervezet kötelékében, a HNT a legmagasabb brüsszeli fórumokon is képviselhetné a magyar termelők érdekeit.
„Amikor meghívtam Magyarországra Jean-Paul Bachy-t, az AREV elnökét, még nem tudtam, hogy fordulat állhat be a hazai borágazat és Brüsszel viszonyában” - idézi fel Koch Csaba, a Hajós-Bajai Borvidéki elnöke, az „ Az Év Pincészete 2014” díj nyertese, milyen meglepetéssel érkezett szeptember közepén vendége, a legnagyobb európai borszakmai szervezet francia elnöke.
 
A tárgyalásokon Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke, és Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke is részt vett. Bachy úr jelezte, hogy érdeklődéssel figyelik a HNT aktív, példamutató tevékenységét. Felvetette, jóval hatékonyabbá válna a magyarországi borászok érdekérvényesítő tevékenysége, ha az egyes borvidékek, megyék vagy régiók mellett, a hazai borágazat legnagyobb szakmai szervezete, a HNT is csatlakozna az AREV-hez.
Koch Csaba örömmel állapította meg, Jean-Paul Bachy és Tornai Tamás érdemben tárgyalt az EU belső borpiaci szabályozásáról, így könnyen lehet, hogy rövidesen fordulat áll be a magyar borágazat és az AREV viszonyában.
A szorosabb együttműködés azért lenne különösen hasznos, mert a brüsszeli hivatalokkal napi kapcsolatban álló AREV-en keresztül a magyarországi borászok is erőteljesebben képviselni tudnák az érdekeiket.
Az elnök itt tartózkodása alatt rövid látogatást tett Szekszárdon a Heimann Borászatban, Hajós- Baján a Koch Borászatban és a Kunsági Borvidéken a Frittmann Borászatban.
Jean-Paul Bachy, miután köszöntötte a 23. Budavári Borfesztivál közönségét, belevetette magát a magyarországi borok kóstolásába. A francia szakember nemcsak a díjnyertes Koch-borokról és a hajós-bajai termelőkről nyilatkozott elismerően, hanem az egész magyar szőlőbor ágazat közelmúltban elért eredményeit is méltatta, mialatt a Borfesztiválon Villánytól Tokajig szinte minden régió borait kóstolta.
Winelovers borok az olvasás mellé