Magyarország a dobogó tetején: 14 országot vertünk meg a Nemzetek Sajtversenyén

Borászportál - MTI
2013. szeptember 16., 14:02


Sajtverseny - A litván Dziugas sajt lett a magyarok kedvenc külföldi sajtja, a magyar Lajta sajt pedig az abszolút kedvenc sajt a SZEGA Nemzetek Sajtversenye elnevezésű megmérettetésen, amelynek eredményét vasárnap hirdették ki a 22. Budavári Borfesztivál keretében.
Magyarország a dobogó tetején: 14 országot vertünk meg a Nemzetek Sajtversenyén
 
Magyarország a dobogó tetején: 14 országot vertünk meg a Nemzetek Sajtversenyén
Így nézett ki a SZEGA Foods standja a XXII. Budavári Borfesztiválon, ahol minden egyes, a versenybe benevezett sajtot meg lehetett kóstolni
A kiválasztott sajtokra az interneten lehetett szavazni az elmúlt tíz napban. A szervező SZEGA Foods – saját adatai szerint az egyik legrégebbi és legnagyobb magyar sajtimportőr és -gyártó – tizenöt ország nagykövetségével együttműködve választotta ki a sajtokat, amelyek képviselték a nemzeteket. A versenyben Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Magyarország egy-egy tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott sajtfajtája vett részt.
Magyarország a dobogó tetején: 14 országot vertünk meg a Nemzetek Sajtversenyén
A győztes Lajta sajt
A szavazatok alapján az első helyen a tanyasi pasztőrözött tejből készült félkemény magyar Lajta sajt végzett, de elsőnek járó díjat kapott a Dziugas 24 hónapig érlelt litván kemény sajt is, amely a magyarok külföldi kedvenceként végzett a versenyben. A második helyezett Olaszország burrata kézműves friss sajtja, a harmadik pedig Hollandia Old Amsterdam legalább 24 hónapig érlelt kemény sajtja lett.
 
A verseny legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az évszázados múlttal bíró európai sajtgyártásra, valamint, hogy bemutassa a legmagasabb minőségben készített nemzeti sajtféleségeket és így magyar közönséget új, eddig számára ismeretlen sajtokkal ismertesse meg - mondta el Gábossy Ádám, a SZEGA Foods ügyvezető igazgatója az eredmények kihirdetésekor a budai várban.
Szakmai különdíjakat is kiosztottak az eseményen: a legjobb grillsajt a ciprusi Halloumi friss félkemény sajt tehén- és juhtejből, a sörhöz legjobban illő sajt a Chimay nevű, hat hónapig érlelt, teljes tejből készült belga kemény sajt, a legjobb extra long matured cheddar sajt a Cathedral City Matured Cheddar nevű, húsz hónapig érlelt brit kemény sajt lett.
Magyarország a dobogó tetején: 14 országot vertünk meg a Nemzetek Sajtversenyén
A végeredmény
A legjobb kézműves kecskesajtnak, egyben a legkrémesebb ízű kecskesajtnak a Kerrygold Mature Cheddar 12 hónapig érlelt ír kemény sajtot, a legjobb többféle tejből készült sajtnak a Graviera három hónapig érlelt pasztörizálatlan görög kemény sajtot, a legjobb kékpenészes sajtnak a lengyel Lazur kékpenészes érlelt sajtot választották.
A legjobb kóser sajt a portugál Seia nyers juhtejes kemény sajt paprikás réteggel, a legjobb füstölt sajt a szlovák Parenyica juhtejből készült füstölt sajt, a leggazdagabb ízvilágú juhsajt a spanyol Manchego 12 hónapig érlelt, juhtejből készülő kemény sajt, a legtermészetközelibb sajt a juhtejjel készülő horvát Pagi kemény sajt lett.
Az indulók
Belgium
Chimay 6 hónapig érlelt teljes tejből készült kemény sajt
Ciprus
Halloumi friss félkemény sajt tehén és juhtejből
Egyesült Királyság
Cathedral City Matured Cheddar 20 hónapig érlelt kemény sajt
Franciaország
La Valencay pasztörizálatlan természetes kérgű kecskesajt 
Görögország
Graviera 3 hónapig érlelt pasztörizálatlan kemény sajt
Hollandia
Old Amsterdam legalább 24 hónapig érlelt kemény sajt
Horvátország
Pagi juhtejjel készült kemény sajt
Írország
Kerrygold érlelt cheddar 12 hónapig érlelt kemény sajt
Lengyelország
Lazur kékpenésszel érlelt sajt
Litvánia
Dziugas 24 hónapig érlelt kemény sajt
Magyarország
Lajta tanyasi pasztörizálatlan félpuha sajt
Olaszország
Burrata kézműves friss sajt
Portugália
SEIA nyers juhtejes kemény sajt, paprikás kéreggel (Serra de Estrela régió)
Spanyolország
Manchego 12 hónapig érlelt juhtejből készülő kemény sajt
Szlovákia
Parenyica juhtejből készült füstölt sajt
 
A szavazók a www.nemzeteksajtversenye.hu internetes oldalon adhatták le szavazataikat, ahol az érdeklődők információkat olvashatnak a versenyben részt vett sajtokról is.
Winelovers borok az olvasás mellé