Milyen lesz a jövő konyhája?

Borászportál
2012. március 01., 15:16


Kiállítás - Környezettudatos, energiahatékony, ergonomikus, azaz intelligens, egyszersmind futurisztikus konyhai modelleket ismerhet meg az, aki a hétvégén ellátogat a Papp László Sportarénában tartandó Konyhakiállításra. De amellett, hogy megtudhatjuk, milyen lesz a jövő konyhája, találkozhatunk majd sztárséfekkel, lesznek továbbá barista és látványos mixer bemutatók is.
Milyen lesz a jövő konyhája?
 
A jövő egyértelműen az intelligens konyháké: a táplálkozási szokásainkat számon tartó hűtő, az érintőképernyős és víztakarékos mosogató, a háziasszonyok legnagyobb örömét szolgáló öntisztító felületek, a távvezérlésű sütők és tűzhelyek néhány év múlva már mindennaposak lehetnek a háztartásokban. Konyhánk a jövőben testi és lelki egyensúlyunkra is figyel: elengedhetetlen része lesz az elkészítésre váró ételek tápértékét ellenőrző készülék, a konyha világítása, a háttérzene pedig automatikusan alkalmazkodik majd a napszakhoz, illetve hangulatainkhoz. Az már csak hab a tortán, hogy egy hologramos kivetítő segítségével kedvenc séfünket vetíthetjük magunk elé, aki segít elkészíteni az ételeket.
„A ma még távolinak tűnő konyhakoncepciók néhány év múlva mindennapjaink részét képezik majd, a konyha és a hozzá kapcsolódó élettér pedig már most is a legfontosabb valamennyi család életében. A jó konyhák kialakításához, vagy éppen a meglévő átalakításához átgondolt tervezésre van szükség, - akár a gépekre, akár a bútorra gondolunk - érdemes tehát alaposan körbenézni a megoldások között. Erre egy kiállítás talán a legjobb alkalom.” – mondta a Borászportálnak Fülöp Judit, a Konyhakiállítás főszervezője.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

A számos jövőbe mutató csoda mellett a legfontosabb szerepet mégis a környezettudatosság és az energiahatékonyság tölti be – és ez már az elérhető jelen: a konyhai gépek 50-60%-kal kevesebb energiát használnak pár éves elődeiknél, ráadásul hatásfokuk magasabb, így összességében működésük többszörös hasznot jelent: kímélik a pénztárcánkat, környezetünket és időt is megtakarítanak. A legújabb mosogatógépek például 7 liter vízzel mosnak el 14 terítéket, egy nagy családi ebéd „maradékát”, ami kevesebb, mintha teleengednénk a mosogatót.
A gépek mellett a konyha arculatát leginkább meghatározó bútoroknál is fontos szempont a környezettudatosság és ergonómia. A fejlett tervezési és gyártási technológiák, a felhasznált alapanyagok vagy az energiatakarékos LED világítás egyaránt megtalálhatóak a hazai és nemzetközi gyártóknál, és minden megoldás a használati kényelmet szolgálja.
Milyen lesz a jövő konyhája?
Az intelligens konyha mintapéldája
Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Konyhakiállításon 7.000 négyzetméteren száz kiállító vesz részt, felvonultatva a téma legfontosabb szereplőit. A konyhai élettér egyetlen hazai kiállítására 20.000 látogatót várnak a szervezők - tudta meg lapunk.
A Konyhakiállításon a bútorok és konyhai nagygépek mellett kisgépek, konyhai eszközök és dizájn kiegészítők is megtalálhatók. A rendezvényt egész napos színpadi program kíséri Bede Róbert, Cseh János és további sztárséfek, valamint barista és mixer bemutatókkal.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé