Egerben már a 2016-os Bikavér Ünnepre készülnek

Borászportál
2015. július 16., 09:36


Az Egri Bikavér Ünnep ismét bebizonyította, hogy már sokkal több egy egyszerű borgasztronómiai fesztiválnál: a rendezvény az egri bor és az egész város ünnepe is - áll a szervezők közleményében.
Egerben már a 2016-os Bikavér Ünnepre készülnek
Jövőre jön a jubileumi Egri Bikavér Ünnep, úgy tűnik, ebben az évben minden összeállt ahhoz, hogy az eddigi leglátogatottabb Egri Bikavér Ünnepnek örülhessünk: az időjárás a lehető legelőnyösebb arcát mutatta ahhoz, hogy a bikavéres és csillagos estéken mindenki jól érezze magát az Érsekkertben - írják.
A rendezvényen harmincnál is több borászat és a közel húsz étterem állított ki. A poháreladások és a fogyasztások után becsült számok szerint ebben az évben mintegy 45 ezer ember fordult meg a XIX. Egri Bikavér Ünnep négy napján. Ezek közül is kiemelkedő volt a pénteki és a szombati nap, amikor gyakorlatilag az egész Érsekkertre ki lehetett volna tenni a „megtelt” táblát. De a csütörtök is roppant látogatott volt, így nem csoda, hogy újabb rekordnak örülhettek az egriek.
 
Az esemény főszervezője, Tarsoly József szerint az Egri Bikavér Ünnep egy kiemelten fontos eseménnyé nőtte ki magát a borvidék, a város, de az egész régió életében. Az egri hegybíró úgy látja: az, hogy a fesztivál minden korábbi látogatószámot felülmúlt, annak is köszönhető, hogy az Egri borvidék szőlészei és borászai is kivételes munkát végeztek az elmúlt időszakban. Ezt bizonyítja a számos hazai és nemzetközi borversenyen elért siker is, amely nem maradhat el pozitív hatás nélkül, hiszen a szakma és a borkedvelők már minden egri eredményre odafigyelnek.
 
Egerben már a 2016-os Bikavér Ünnepre készülnek
 
Mint ahogy a korábbi években, így idén is számos díjat adtak át a XIX. Egri Bikavér Ünnepen. Így a fesztiválon derült ki, hogy Dula Áron lett a 2014. Év Szőlőtermelője, Demeter Csaba az Év Bortermelője, míg a Fekete Ló Fogadó vezetője, Nagyfejeő András az Év Borgasztronómusa.
 
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által kijelölt zsűri – egy tavaly kötött hosszabb távú megállapodás értelmében – ebben az évben is kiválasztotta a fesztivál legjobb bor és étel párosítását. Az első helyezett a Juhász Testvérek 2011-es Egri Bikavér Selection bora és a hozzá kínált étel lett (vörösboros marhapofa, burgonya gratinnal, pirított gyökérzöldségekkel), amelyet az Imola Hotel Platán Szálloda szakácsai készítettek.
 
Egerben már a 2016-os Bikavér Ünnepre készülnek
 
Külön megtiszteltetés a város és a fesztivál számára, hogy ebben az évben ismét Egerbe érkezett a Balassi-kard borseregszemle, amelyen az Egri Csillag borok közül választották ki a legjobbat. A XI. alkalommal megrendezett Balassi-kard borseregszemle borfajtáról borfajtára, borvidékről borvidékre vándorol. Az esemény 2006-ban már járt Egerben: akkor az Egri Bikavérek versenyeztek és Dula Bencéé lett a Balassi-kard. Most az Egri Csillagok vetélkedtek a Balassi Kard Egri Csillag címért, a seregszemlének a XIX. Egri Bikavér Ünnep adott otthont. A bortestület – Tarsoly József hegybíró elnökletével – vakkóstolás után úgy döntött, hogy Thummerer Vilmos 2013-as Egri Csillaga kapja idén a Balassi-kardot.
 
Jövőre már a XX. Egri Bikavér Ünnep következik július második hétvégéjén. A tervek szerint a fesztivál szervezői – a jubileumnak megfelelően – minden eddiginél szélesebb zenei és programkínálattal szeretnének kedveskedni az Érsekkertbe kilátogatóknak.
 
Winelovers borok az olvasás mellé