Érezd magad földesúrnak: főzz pálinkát!

Borászportál
2014. október 07., 22:54


A pálinka nemzeti értékünk, hungarikum, kultúránk, hagyományaink szerves része – mondta Szakáli István Loránd hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a füzéri vásártéren rendezett ötödik Zempléni Szabad Pálinka Napon.
Érezd magad földesúrnak: főzz pálinkát!
 
Magyarország bővelkedik a minőségi alapanyagokban, hiszen ízletes, illatos gyümölcsök teremnek országszerte. A magyar ember pedig összegyűjti szorgosan megművelt kertje gyümölcseit, majd pálinkát főz belőle, palackba zárja a vidéken élők tudásával, életfelfogásával és humorával együtt - olvasható a Kormány.hu-n. Ezért kitüntetett tisztelet jár mindazoknak, akik azért dolgoznak, hogy a valódi magyar pálinka hírneve, kulturált fogyasztása, népszerűsége növekedjen - hangsúlyozta.
A helyettes államtitkár elmondta, maga a pálinkafőzés eleinte földesúri kiváltság volt, az 1800-as évek elején megjelentek a kisüzemek, a szesz- és pálinkafőzdék, a likőrgyárak. A szeszgyártás 1850-től állami monopólium lett. Akkoriban több mint százezer hivatalos pálinkafőzdét tartottak nyilván.
 
Magyarországon már 4 éve szabad a magán pálinkafőzés. A szabad pálinkafőzés lehetőségének megteremtése amellett, hogy a szabadság élményét nyújtotta az embereknek, hozzájárult az értékmegőrzéshez és értékteremtéshez, az élő hagyomány megőrzéséhez, s ezzel a vidéki közösségek megtartásához.
Szakáli István Loránd kiemelte: a hungarikumok ügyének az a célkitűzése, hogy az értékeinkkel való törődésen keresztül, hozzájáruljunk önbecsülésünk és elismertségünk növeléséhez.
Legyünk büszkék a méltán kiváló minőségű termékeinkre, kultúránkra, szellemi nagyjainkra, csodálatos természeti adottságainkra és épített örökségünkre.