Most akkor mégsem jó a szívnek a vörösbor?

Borászportál
2014. augusztus 06., 21:38


Vannak, akiknél kisebb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása valóban egészséges a szívműködésnek. Vannak, akiknél nem.
Most akkor mégsem jó a szívnek a vörösbor?
 
Egy amerikai szervezet több kutatást is elemzett, amelyek alkoholfogyasztási szokásokat vizsgáltak - írja a Pharmaonline.hu.

Az elsődleges vizsgálatok azt találták, hogy bizonyos génállománnyal rendelkezők esetében a kisebb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása valóban egészséges a szívműködésnek. A gének befolyásolják az alkohol lebontását, aminek hatékonysága csökkenti a mellékhatásokat (hányinger, arcpír). A kutatásban résztvevők többsége alacsony vérnyomással és testtömeg-indexszel rendelkezett, ami már önmagában 10%-kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának okát. A részletesebb eredmények változatlanul azt sugallják, hogy a ritkán bevitt alkoholmennyiség ezen emberek számára egészségjavító hatású. Ugyanakkor a nagymennyiségű alkohol folyamatos fogyasztásának káros voltára vonatkozó megállapítások is megalapozottak.

Ráadásul az alkoholfogyasztással foglalkozó tanulmányok eredményei gyakran megkérdőjelezhetőek, mivel nagy részük a fogyasztók beszámolói alapján készül, tehát kivétel nélkül szubjektív válaszokat tartalmaznak.
 
Winelovers borok az olvasás mellé