Miért veszélyes a borvirág?

Borászportál
2014. október 16., 22:15


Úgy tűnik egy új kutatás szerint, hogy az alkohollal összefüggő magas vérnyomás fokozott kockázatára utalhat, ha néhány ital után kipirul a fogyasztó arca.
Miért veszélyes a borvirág?
 
A Vital.hu az Alcoholism: Clinical & Experimental Research szaklap tanulámányát ismerteti. A dolgozatban azt írták, hogy már korábban is lehetett tudni, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás a magas vérnyomás kockázati tényezője, és, hogy az alkoholfogyasztást követő arcpirulás az alkohollal szembeni túlérzékenységgel, sőt intoleranciával függ össze.
Az új kutatásban egy dél-koreai kutatócsoport 1700 férfi orvosi adatait elemezte, majd három csoportba osztotta be őket: nem ivók; olyanok, akiknek arca ivás után kipirul; és olyanok, akik ivás után nem mutatnak pirulásos reakciót. Az eredményekből az derült ki, hogy az arcpirulós férfiak hajlamosabbak voltak az alkoholfogyasztással összefüggő magas vérnyomásra, mint a nem pirulósok, és a magas vérnyomás kockázata sokkal magasabb volt azokban az arcpirulós alanyokban, akik hetente négy italnál többet ittak.
 
A kutatók szerint az alkoholfogyasztást követő arcpirulás az alkohollal összefüggő magas vérnyomás fokozott kockázatának jeleként szolgálhat. Az eredmények alapján az orvosoknak a hétköznapi rutin ellátásban oda kell figyelniük betegeik alkoholra adott arcpirulásos reakciójára, valamint a fogyasztott alkohol mennyiségére.
Winelovers borok az olvasás mellé